divendres, 9 de desembre del 2011

2011, any de Pearl Jam (II)


Com vaig dir al principi, aquest any Pearl Jam ha celebrat els seus vint anys com a grup: sorgit el 1991 a dins de la tendència sonora del rock nomenada grunge apareguda a la ciutat de Seattle (estat de Washington, EUA) a principis de la dècada dels 90. Més enllà dels seus inicis en què oferien la imatge acord amb aquest moviment, amb els anys Pearl Jam han anat evolucionant cap a una maduresa acompanyada d'una senzillesa i humilitat en les formes per tal de centrar tota la seva atenció en la pròpia música, que ha esdevingut un dels exponents més importants de l'escena del rock internacional actual. Els seus shows no van acompanyats dels espectacles visuals que ofereixen moltes altres bandes que estan al mateix nivell de repercussió. Al contrari, també aquí opten per l'austeritat i aconseguir fer de la seva proposta musical la protagonista absoluta dels seus concerts.
Per altra banda els Pearl Jam són coneguts pel seu compromís social i solidari més enllà de les estructures convencionals del sistema polític i social del món occidental. Les seves lletres són carregades de crítiques a les maneres de govern del seu país (els Estats Units) i el seu procedir en la indústria musical sempre ha estat marcat pel seu posicionament contra els monopolis econòmics i a favor de la sostenibilitat en quant a l'ús dels materials d'elaboració dels suports físics de les seves obres àudio-visuals. Així sempre s'han posat al costat de causes com el dret d'avortar i acostumen a donar una part dels seus beneficis de cada concert a organitzacions solidàries locals de la zona on es celebren els seus concerts, així com la lluita en contra del canvi climàtic i la presència de petroli a les costes del Golf de Mèxic.
Doncs fent una gira per diferents indrets tant del seu país com altres països del continent americà passant per Canadà, Costa Rica, Perú,
Xile, Argentina, Brasil amb missatges íntegres i directes cap als seus fans i públic general. A continuació m'ha interessat deixar el seu reportatge musical Pearl Jam 20, dirigida per Cameron Crowe, que fa un recorregut de la seva trajectòria musical des dels inicis fins ara. A part dels membres que hi han hagut al llarg del grup també hi apareixen parlant altres músics i artistes com Neil Young o Bruce Springsteen.


I per acabar de disfrutar de la seva gira he volgut deixar un fragment llarg d'una horeta amb un dels concerts més emblemàtics d'aquesta gira a Hamilton (Canadà) i altres també disfruteu de la seva música. Jo no puc anar en cap concert des de Sants però com a mínim he disfrutat de temes com Even Flow, Immortality, Yellow Ledbetter, Betterman o Unthought Known que m'han posat la pell de gallina.





I encara per últim vull deixar una fotografia d'homenatge a Clarence Clemons, saxofonista del Bruce Springsteen, membre de la Street Band, que va morir aquest juny passat per una hemorràgia cerebral.


I aquest mes també fa deu anys de la separació de Sangtraït a la sala Razzmatatz. Aviat passaré alguns vídeos amb cançons més importants dels concerts i la història del grup.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada