dimarts, 20 de juliol del 2010

Riot Act al Moscou de Torelló


Aquí començo a escriure una altra de les meves cròniques però aquesta desgraciadament no l'he pogut viure en pròpia persona. Un noi que em volia agregar en el facebook que treballa en el programa Rock en Viu (ReV) efectuat aleshores a través de Ràdio Taradell em va escriure preguntant-me si jo volia pujar a Torelló el dia 2 de juliol a la sala alternativa de concerts Moscou ja a les 23:30 pm ja que el músic i cantant osonenc Oriol Cardona havia començat a fer un nou projecte musical sobre el grup revolucionari d'Estats Units Pearl Jam. Després de començar un projecte en solitari conegut com a Jam de Perles on versionava alguns temes en acústic, però aquí ja ha començat la part format més elèctric conegut amb el nom de Riot Act, que són covers de Pearl Jam. De fet aquest nom prové d'una llei anglesa monàrquica molt antiga que considerava il·lícit qualsevol acte en contra de la monarquia i als Estats Units encara segueix vigent, però aquestes dues paraules
també es poden traduïr com a Acte de Revolta que és un nom que té ha tingut a veure amb la manera de pensar i veure el món de Pearl Jam i l'any 2002 van gravar un disc que es deia Riot Act on a la portada hi surt una imatge molt compromesa.
De fet aquest grup ha estat format per Oriol Cardona (Eddie Veder: veu i guitarra), Francesc Ruiz (Mike McCready, guitarra), Jordi López (Stone Gossard, guitarra), Jordi Bort (Jeff Ament, baix) i Carles Badal (Matt Cameron, bateria). De fet ja van començar a tocar al Vallès i el 2 de juliol a Torelló. De fet li vaig haver de dir en aquest noi que no podia venir perquè el dia 3 de juliol tenia un altre concert a la sala Vladimir Lenin a Sant Adrià de Besòs on es separava el grup The Benders, que era de versions de grups anglesos i estat-unidencs com Pixies, the Clash i molts altres, i desgraciadament hi va haver mala sort. Però segur que aquest concert al Moscou ha estat tot un èxit de part dels membres i també del públic, i em van dir que les entrades anticipades es podien comprar al bar la Marturina de Vic i a dos bars de Torelló a 4 euros mentre que a la guixeta costava 6. Fins i tot jo tenia la idea de pujar dos o tres dies abans per anar a comprar l'entrada i fer dues nits seguides però em va ser més fàcil poder fer una sola nit de concert amb els Benders que s'acabaria a primera hora del matí. I d'altra banda en aquest concert es va gravar un disc en directe que encara no se sap quan acabarà sortint. La sessió musical seguríssim que va ser tota espectacular amb el so canyer de les guitarres i temes com Corduroy, Spin the black circle, Betterman o finalment Rockin the free world, que aquesta concretament és del mestre Neil Young però que Pearl Jam l'ha tocat alguna vegada en directe amb els U2. I a sota us deixo algunes mostres d'aquest concert on apareixen algunes de les peces interpretades per ells. I recomano a la gent que pugui escoltar aquestes peces atentament i amb atenció, segur que els i les qui ja coneixen Pearl Jam no els seran temes nous sinó la majoria prou coneguts.

Introducció. Why go (Pearl Jam)

Spin the black circle (Pearl Jam)


Corduroy (Pearl Jam)


Betterman (Pearl Jam)





Rockin' the free world (mestre Neil Young).


Aleshores el dia en què jo anava al concert a Sant Adrià també s'ha de comentar que Riot Act tocarien a les festes de Lliçà d'Avall i a partir d'aleshores ja no hi ha hagut cap novetat en concerts fins quan apareguin els propers esdeveniments... qui sap quan? I alguna gent comenta que sonen exactament igual que Pearl Jam i jo crec que aquest ja seria un bon ideal però penso que dos grups que malgrat toquin els mateixos temes no sonaran exactament igual però sí que seguríssim que ho faran d'una manera similar tocant el mateix tipus d'instruments.


És cert que hi ha un altre grup cover de Pearl Jam i amb el mateix nom però no són catalans sinó que no sé exactament d'on són concretament, malgrat que jo penso que segurament deuen ser anglesos o d'algun lloc d'arrel anglo-saxona. Però he de dir clarament que tampoc em motiven massa comparant-los amb el tipus de versions que fa el grup de l'Oriol Cardona per ara arreu de la comarca d'Osona i els voltants.

Però amb tot sempre es poden trobar grups de versions que toquin per propi gust i realment els agradi fer-ho.


ÀNIMS I ENDAVANT EN LA MÚSICA. LA MÚSICA SEMPRE POT AJUDAR A EXPRESSAR SENTIMENTS I ENERGIES DE QUALSEVOL TIPUS CAP A LA GENT.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada