dimarts, 31 d’agost del 2010

Sobre el conductisme


Jo no sóc psicòleg i tampoc he estudiat la carrera de psicologia en cap universitat i encara menys en qualsevol facultat universitària que sigui europea o d'Estats Units. Però d'altra banda crec que és un tema interessant de conèixer i també saber-se qüestionar els diferents tipus de tendències enlloc d'haver-se de creure's al peu de la lletra les explicacions i arguments que pugui transmetre a dins d'una aula amb alumnes alguna o algun professor universitari ja que aquest només et donarà el seu punt de vista que no sempre té perquè ser vàlid o cert. Potser m'hagués agradat estudiar aquesta carrera però segurament en algun altre lloc a fora de la Unió Europea o els Estats Units (com Argentina) on els continguts s'hagin mantingut a dins d'una altra perspectiva més global que desgraciadament es va quasi perdre durant les dècades anteriors i es va substituïr per un altre corrent molt pitjor i molt més agressiu amb un precessor rus (Ivan Pavlov) i completat molt més durament als Estats Units per un fill de puta que a la vida mai havia d'haver existit (Burrhus Frederick Skinner): el conductisme.


Doncs m'agradaria deixar una reflexió personal sobre aquest suposat maravellós corrent psicològic que ha generat molt mal intern i una ofensiva molt greu en contra de la pròpia llibertat de la persona. Malgrat que la meva crítica a dins d'aquest corrent sigui pràctica per uns altres arguments que explicaré més endavant. Primer vull deixar molt clar que hi estic radicalment en contra a nivell clínic ja que en primer lloc pretén buscar la solució ràpida i fàcil davant dels símptomes d'una patologia amb la idea "estímul-resposta = problema-solució" pensant que aquesta simptomatologia és tan sols que únicament s'ha de corregir per modificar-la a dins d'uns paràmetres concrets o establerts i designant molts tipus de conductes diferents a les establertes com anormals o fins i tot com a patològiques, o d'altra banda davant de diferents trastorns sense tenir gens en compte la part interior de la persona ni els seus sentiments, i normalment s'han emprat mètodes molt agressius i torturants mitjançant tant les bronques contundents com mètodes de corrents mitjançant electrodes acompanyats de justificacions estrictament neuronals com ha passat moltes vegades i actualment es segueix treballant d'aquesta manera sobretot a nivell hospitalari, sobretot amb la perillosa idea sobre que es fan servir per un tipus de trastorns que són estrictament orgànics i genètics o si més no majoritàriament. I d'altra banda també és cert que en aquestes últimes dècades a les tècniques conductuals agressives se'ls ha canviat els noms com ara cognitivo-conductual o cognitivo-computacional sobretot davant d'un entorn ja tecnològicament avançat que no vol dir que sigui una societat ideal o justa.

Moltes vegades les conseqüències d'aquests mètodes psicològics han estat molt nefastes ja que han deixat la persona totalment menjada, sense tenir el seu criteri propi, sense tenir els seus propis sentiments reals que en el fons no són pas patològics o fins i tot tapar un atac de ràbia sense anar al rerefons o davant d'alguna situació que hagi tingut aquella persona i a la llarga torni a sortir d'una forma molt més esporàdica i enrabiada, com concretament m'ha passat moltes vegades en el meu cas com a persona que pateix la síndrome de Tourette com a trastorn en principi neuronal però també és cert que això és també només una part de tot un trastorn i cal afegir molts altres factors també interns de la persona i d'alguna manera m'ha generat encara molt més sofriment intern i bloqueig. I si no es va per diferents parts i analitzar com és un problema una mica més a fons o acostar-se a l'arrel de les circumstàncies anirem de cap en pitjor.


Però per un altre costat vull refermar que la meva crítica en aquest corrent psicològic és pràctica ja que també crec que el conductisme també és interessant d'estudiar des d'un enfocament social i cultural: és a dir entendre la conducta humana i la seva manera d'actuar partint de com està determinada pel context de la societat i aquí podriem posar un ventall molt ampli de diferents ja que ens podem trobar molts tipus de casos pràctics i diferents aplicacions que es podrien enfocar perfectament des de l'antropologia, que no vol dir que ho hagi de contemplar i estar-hi del tot d'acord. Però posaré alguns exemples molt diferents: el primer és històric i concretament de la prehistòria, segurament al Paleolític Mitjà. quan els primers humans (segurament Neandertals) fabricaven les primeres eines lítiques de caça per tal de subsistir i aprovisionar-se d'aliments malgrat que segons com després s'hagi avançat també sigui un precedent a la desaparició massiva dels éssers vius. D'altra banda també la manera d'actuar de la gent al davant d'una persona que actua o té un comportament diferent que no té perquè ser pitjor. O fins i tot el rebuig del porc de part dels musulmans que en els segles VII i VIII era degut a prevenir-se d'una malaltia que hi havia en els climes desèrtics i ha passat a una normativa religiosa. I també a nivell hospitalari una relació sigui més jeràrquica o igualitària entre una persona terapeuta i un pacient... entre molts més exemples com aquests que ens poden evidenciar els trets a nivell pràctic de la conducta humana a nivell antropològic. I crec que realment aquesta és la vessant autèntica de la conducta humana i la que sempre hi ha de ser enlloc d'emprar-se per mals usos per jugar amb la salut de la gent com els que he citat en el paràgraf anterior.

dilluns, 30 d’agost del 2010

Llaurar, sembrar, segar, collir ( I )


Aquesta és la primera part de la tornada de la cançó Com un himne que va escriure el músic osonenc Oriol Cardona amb el nom artístic d'Àcid Úric (ÀÚ) on pretén utilitzar el rock com una eina musical per expressar sentiments i altres coses semblants que pugui tenir la música rock en general. De fet un amic seu que tinc agregat al facebook a finals de juny em va avisar sobre que el dia 2 de juliol l'Oriol feia el seu primer concert amb el seu nou grup Riot Act que són uns covers de Pearl Jam a la sala Moscou de Torelló. Però no hi vaig poder anar ja que el dia següent havia d'anar a Sant Adrià de Besòs perquè hi havia l'últim concert dels Benders a l'espai Vladimir Lenin. Finalment voliem posar un dia definitiu per trobar-nos a Osona i concretament després del meu viatge a Aragó vam quedar finalment pel dilluns 16 de setembre a Vic.

I com que jo estava a Castellterçol aleshores en Pere Vila, natural de Torelló però habitant de Muntanyola però membre del Trio del seu poble, em va venir a buscar amb la seva filla amb el seu cotxe a la gasolinera de Moià i des d'allà vam baixar directament a Vic a la plaça on cada any es fa el Mercat de Música Viva i concretament a les cadires de fora del Cafè Nou. Allà ens vam trobar amb la majoria de gent d'aquesta colla que jo encara no coneixia de res i vam estar esperant fins quan arribés el crack de la veu i la guitarra i a part de poder demanar alguna coseta per beure o menjar, també es va estar parlant sobre temes de la feina realitzada en un programa musical osonenc que es diu Rock en Viu (ReV) i amb l'Oriol vam estar xerrant jo i ell una estoneta sobre música i alguns grups on ell hi havia col·laborat com els Aramateix o d'altra banda cantat directament com Àcid Úric que tard o d'hora voldrà tornar a engegar o també va sortir una cançó molt maca del Van Morrison que es diu Brown Eyed Girl que Els Pets la van traduïr com a UIls de Color Mel, i finalment deia que em volia passar una maqueta d'Explicit Lyrics però no va estar a temps perquè havia de tornar a casa seva a cuidar les seves filles. I d'altra banda la resta vam seguir estant una estoneta a la plaça però cap a prop de les 20 PM ja vam deixar les cadires i ens en vam anar ja que hi havia coses a fer. En Pere i una amiga seva, l'Eli, vam anar a buscar el cotxe al pàrquing situat al damunt de l'actual estació soterrada de Rodalies per on des del damunt es poden veure les vies i la catanària com ja entren cap a la part semi-subterrània i em van acompanyar fins a Castellterçol. En aquest viatge de tornada amb en Pere vam poder parlar sobre

altres temes de música o altres coneguts comuns que tenim agregats també en el facebook com ara el mateix Rocker de Sants o fins i tot sobre en Joan Reig dels Pets i Mesclat. Malgrat tot crec que va ser una bona experiència conèixer aquesta gent i poder-hi tenir com a mínim alguna primera relació i crec que és un bon començar per fer coses noves però mica en mica ja anirem establint una relació amistosa.

En aquest article jo he estat més breu ja que m'hagués agradat escriure altres coses més detallades sobre aquest meeting però avui encara estic una mica empiocat d'haver sortit a les festes majors a Castellterçol i Sants i el meu estat d'ànim amb el coll mig congestionat de mucositat encara s'ha de recuperar del tot per tornar a fer una vida plena de forces i fins el següent meeting en principi ja a partir de la propera edició del Mercat de Música Viva de Vic on tocaran seguríssim en Quimi Portet i la Companyia Elèctrica Dharma entre altres grups i cantautors, i entre ells també es trobaran moltes sorpreses per descobrir.

dimecres, 11 d’agost del 2010

Una sortida cap a l'Aragó i la Navarra.

Avui us vull explicar alguna experiència maca, ja que molta gent es creu que durant els estius no em dedico a fer massa cosa però en realitat és que sí, o dintre el què cap intento fer el que puc i el que vull que ja és alguna cosa per començar malgrat que crec que realment jo encara pugui fer més. En la primera setmana d'agost estava pensant en no anar de viatge ja que em volia quedar a casa i quedar amb amics com intento fer d'alguna manera malgrat que algunes vegades encara em costi. Però mons pares aquest cop ja m'havien dit que uns amics seus els convidaven a fer unes excursions a través del Pirineu aragonès concretament la Senda de Camile. Com el nom indica prové de l'existència d'un ós mascle a qui li van posar aquest nom malgrat ser nom femení.
Finalment em vaig apuntar un dia abans i l'1 d'agost ja vam agafar el cotxe on conduïa la meva germana i a Cervera ens vam trobar amb la gent de la colla dels meus pares i un cop esmorzats tots vam seguir endavant en què nosaltres ens vam equivocar de desviació i vam sortir cap Aragó per on no tocava i vam tornar enrere cap al Segrià per agafar l'autovia Lleida-Osca per arribar a Jaca, on vam dinar en picnic i vam visitar la catedral romànica i el seu suposat claustre virtual i les sales amb pintures romàniques i gòtiques posteriors dels segles XIV i XV, i després la caserna militar. Fins que vam agafar el cotxe i vam marxar cap al coll de Somport fent frontera amb l'estat francès on vam passar la primera nit de refugi per matinar aviat, on hi havia fins i tot Internet i em vaig fer amic d'un noi que es deia Nestor. L'endemà la gent ja sortia cap a Arlet per començar la ruta però com que hi havia trossos amb forts desnivells i no estavem prou preparats, vam aprofitar per passar un moment cap a Occitània i vam travessar el túnel del Somport per anar cap a Canfranc per visitar la seva estació que havia estat un punt de trobada internacional de trens fins quan es va tancar, i a les reixes es trobaven mocadors penjats en castellà, aragonès, basc, català i francès reclamant la seva reobertura i trencar les fronteres polítiques, vam seguir amb la visita d'una ermita fundada per Sancho Galindez entre els segles XI i XII que van posseïr quantitats de feus i va ser conseller del rei Ramir I i tutor del seu fill. Fins i tot vam aprofitar el dimarts per anar a Navarra, concretament a la Valle del Roncal, on ens vam aturar en alguns pobles i vam pujar cap a la frontera on hi havia cases de pastors on els vam comprar uns formatges de cabra i ovella que van tenir molt èxit, i incloent-hi el santurari d'Idoia i la visita en els antics gremis d'oficis de Burgi.
Aleshores, el dimecres sí que vam sortir a caminar concretament una part més senzilla de tota la senda on vam agafar aproximadament els 3000 metres d'alçada i passant per bassalts d'aigua i pastures verdes amb vaques i cavalls en ramats fins poder arribar en un dels colls per aturar-nos a menjar i vam baixar per l'altre costat on hi havia un grup de gent que desgraciadament s'entrenaven per entrar a l'exèrcit i duien armes però no va passar res sinó que vam continuar avall fins al següent refugi a Lizara, on vam passar dues nits.
El següent dia, que era de descans, em sentia molt agobiat ja de l'ambient de la colla dels meus pares i vaig anar baixant avall per la pista fins al poble més proper fent uns 12 kms caminant on vaig prendre una Coca Cola i una tapa (croqueta) i vaig tornar cap amunt i resulta que ja s'havia dinat i la resta de persones estaven molt amoïnades, i ma mare em deia equivocadament que el què havia fet era de persona adolescent sense haver avisat abans però la gent del refugi em van guardar menjar. A part vaig poder relacionar-me amb diferents persones d'altres colles i grups excursionistes i espeolològics de diferents llocs i un noi que duia una samarreta del grup The Clash que em va cridar molt l'atenció i em va generar força il·lusió en el seu moment.
I finalment el divendres dia 7 ja volia marxar per poder quedar amb companys i gent, i va ser aleshores que vam visitar encara dos poblets més i cap a Jaca a l'estació d'autobusos on vaig comprar el bitllet de tornada. Primer vaig agafar un autobús fins a Osca que feia la ruta Astun-Saragossa on vam parar a Sabiñanigo. Aleshores després d'unes dues hores i havent dinat dos entrepans al bar de l'estació (un de pernil salat, xampinyons, ceba i all-i-oli, i un altre de tonyina i anxova) ja vaig agafar l'autobús cap a Barcelona. Però aquest cop les cadires anaven numerades i havia demanat a la finestra i ens vam aturar a Barbastre, Montsó, Binèfar (parada aproximadament de 15 minuts), Almacelles i ja Barcelona, on vaig aprofitar per llegir el llibre del metge del Noah Gordon, en què ara ja n'he acabat la primera part, del qual segurament en voldré parlar en un altre article ja que m'interessarà poder deixar-hi la meva opinió.
Finalment en arribar a casa vaig buidar la bossa de roba bruta i vaig dutxar-me per després trobar-me a gust. Però dintre el què cap, aquesta excursió ha estat una parcial bona experiència malgrat no haver-ho fet amb amics meus propis i la gent de la colla dels meus pares m'ha cansat una mica. I ho he explicat a una amiga meva de la facultat, la Sandra, i ja no tinc més paraules... el proper cop... a Islàndia (si pogués ser). Algun dia hauré de coneixer aquesta illa des de prop.
Fins aviat noies i nois!!! ;) Una abraçada a tutti quanti. :)

Converses de cafè (Els Pets)

Una cançó amb quotidianitat. ELS PETS.

Música i lletra: Joan Reig.