dijous, 23 de desembre del 2010

Concert de "músics amb nassos" a l'Apol·lo

Després del semestre i la mala formació d'un nou govern conservador de cara després dels resultats obtinguts a través dels vots decepcionants de la majoria de la població catalana, vull deixar el penúltim i l'últim escrits d'aquest mes per deixar un temps a part el projecte personal de sensacions i sentiments.


"Nou grups catalans i més d'un miler de persones crearan un moment únic i especial en col·locar-se a la vegada un nas vermell de pallasso per la humanització de la salut. Serà el proper 23 de desembre durant el concert solidari que es celebrarà a la sala Apol·lo de Barcelona i que servirà com a clausura del projecte Músics amb Nassos i dels actes del 10è aniversari de Pallapupas: pallassos d'hospital.

Love of Lesbian, Gossos, Sidonie, Sanjosex, Anna Roig i l'ombre de ton chien, La Brigada, Samitier, Gentle Music Men, Carlos Cros i alguns artistes sorpresa més participaran en el concert i compartiran espai amb els altres protagonistes de la nit: els Pallapupas, que dinamitzaran els canvis d'escenari entre els grups.

Joanra Planell, baixista de Love of Lesbian i impulsor del projecte, comenta: "Pels músics és una ocasió per transmetre amb la nostra música un missatge per a la humanització de la salut i per seguir portant alegria i esperança als hospitals de Catalunya".

Les entrades són solidàries i els beneficis de la seva venda aniran destinats a ampliar la presència dels Pallapupas als hospitals catalans. Poden adquirir-se a http://www.pallapupas.org/ a un preu de 18 euros (20 euros si es compren el mateix dia del concert a la Sala Apol·lo)."

Extret de: http://www.pallapupas.org/news/tags/ca_ES/sidonie










Em sap greu no haver-hi anat però no sempre es pot fer tot malgrat se'n tinguin ganes...

divendres, 3 de desembre del 2010

VUELO A SHANGRI-LA I HOLLYWOOD ROIG.


Uns dos o tres dijous de cada mes, l'antropòleg i professor de la UB Manuel Delgado realitza les seves sessions videogràfiques en el local okupat La Reina d'Àfrica on habitualment hi ha passat fragments cinematogràfics, vídeos musicals i altres sessions similars, es situa a prop de l'estació de metro de Vallcarca. Ara ja fa molt temps que no hi vaig però malauradament des del 2009 no hi he tornat a entrar degut a tota la feina que he de fotre per la universitat, que de gràcia no me'n fa però desgraciadament també forma part de la vida del jove estudiant en què no sempre els estudis tampoc li han de fer servei (però també depèn molt com un s'ho prengui, realment).

Però entrant en el programa, sembla que en Jorge Moreno i Eduardo Díaz estaven preparant un documental sobre els aviadors republicans durant la Guerra Civil i fins i tot sembla que els havien convocat per a una trobada a la Facultat. Doncs bé, sembla que ara ja l'han enllestit i han proposat de veure-la plegats a dins de la Reina i l'han titulat amb el títol VUELO A SHANGRI-LA i m'hagués agradat molt anar-hi i haver-lo vist tant pel tema que tracta com també tota la feina i esforç que els ha portat la manera de treballar-lo i tot el guió que han preparat per a realitzar-lo i analitzar-la des de la perspectiva pròpia de l'historiador, sobretot del cas dels especialistes en contemporània (que per ara sembla que no és precisament el meu cas) i fins i tot dels mateixos antropòlegs urbans com és el cas del mateix Delgado. Tot i haver arribat jo tard a casa i es tirés el temps a sobre, segur que debia haver estat una sessió molt maca i amb força èxit. Mentre que la resta del programa està realitzada tan sols amb diferents seqüències filmogràfiques. D'entrada una de les pelis del cicle dedicat al polar realitzades a la Filmo (Filmoteca) com "Le Cercle Rouge" amb una gran protagonista de superluxe Jean Gabin. I enlloc d'un esdeveniment d'acció, va escollir una escena en la que Gabin "desplega les seves baixades d'ulls i on sona l'extraordinari tema de la pel·lícula, de Jean Wierner, i la pel·lícula es diu TOUCHEZ PAS AU GRISBI, i la va dirigir Jacques Becker (1954). I finalment un projecte cinematogràfic llibertari i un últim fragment d'ICONOCKAUT "xocs d'imatges" del 1974.



I divendres 3, ahir, es va realitzar en un nou espai de trobada conegut com l'Ateneu Roig (que malauradament tampoc hi vaig anar) a les 9 del vespre amb el mateix Delgado es va realitzar una sessió extra que ha preparat amb el nom de HOLLYWOOD ROIG. LA PRESÈNCIA COMUNISTA AL CINEMA CLÀSSIC AMERICÀ. Són pel·lícules dirigides, guionitzades o protagonitzades per membres del CPUSA, el Communist Party of United States of America. Aleshores ha inaugurat la seessió i el cicle amb THE BOY WITH GREEN HAIR (El noi dels cabells verds), 1948, amb O'Brien, Robert Ryan i Dean Stockwell. La va dirigir Joseph Losey, un dels directors més importants de la segona meitat del segle XX. Pel·lícules seves com "El servent", "Accident" o "El missatger", amb aquesta va guanyar un premi d'or a Cannes l'any 1970, continuen resultant fonamentals. Provinent de l'alta burgesia nord-americana, va començar la seva vida artística al teatre amb Bertolt Brecht, amb qui va codirigir una versió del seu "Galileo", va viatjar a la Unió Soviètica als anys 30 per millorar la seva formació teatral i va orientar-se cada cop més cap al cinema, realitzant diversos documentals divulgatius per al govern de Roosvelt. Losey només va dirigir un llargmetratge als Estats Units, aquest "The boy of green hair" estrenada el 1948, una paràbola sobre els ideals pacifistes i la lluita contra la carrera armamentística que van centrar bona part de l'activisme polític de l'esquerra americana immediatament després de la Segona Guerra Mundial. La pel·lícula no va ser un gran èxit en el seu moment però la cançó és superfamosa i és Nature Boy, que també la va cantar Ewan McGregor a Moulin Rouge.
Joseph Losey va ser un dels pocs que es va negar a proclamar la seva militància comunista davant de la persecució mccarthysta. Representa a aquells com Charles Chaplin, Jules Dassin o Orson Welles van fugir del país i es van exiliar. Losey ho va fer el 1952 i no va tornar a treballar als Estats Units. Després d'uns anys dirigint pel·lícules amb un altre nom al Regne Unit, va començar a realitzar, ara ja amb el seu nom, films realment potents com ara Eva (1962) i va col·laborar bastant amb Harold Pinter, nobel de literatura del 2005. Losey va morir el 1984.
També és cert que el cinema de Hollywood té tota una reputació exagerada que del tot tampoc se la mereix. Un seguit de mals entesos, l'antiamericanisme vulgar i l'adhesió una mica snob a un cert cinema europeu de pretensions "intel·lectuals", han acabat provocant un descrèdit immerescut de la gran tradició de cinema clàssic fet a Estats Units. Hi ha motius per reconsiderar els prejudicis que l'afecten. També hi ha motius per reconsiderar els perjudicis que l'afecten.
Alguns són d'índole estètica. El cinema és sobretot el cinema clàssic. Menyvalorar-lo és menysvalorar la matèria primera del cinema com a art. El paper central concedit a l'acció i una determinada manera de narrar amb imatges van ser la característica central d'un estil cinematogràfic que va motivar l'admiració de cineastes com els soviètics, per als quals el model que li presentaven les pel·lícules americanes era fonamental. Altres racons d'aquesta vindicació del gran cinema clàssic americà són històriques i tenen a veure amb el seu paper en l'imaginari de la cultura proletària urbana del nostre país, del que l'esperit de classe i la perspectiva revolucionària en formaven també part. Així, com Marina Ginesta -aquella militant de les JSUC que es deixa fotografiar a la terrassa de l'Hotel Colom a la Plaça Catalunya, poc després de ser-li arravatat als sollevats feixistes el 19 de juliol del 1936- li preguntaven, molts anys després, d'on havia tret aquell posat tan particular amb el que apareix a la famosa foto, el que respon és que el model l'havia pres de les estrelles de les pel·lícules americanes que tant s'estimava.
Per últim, no menys important seria preguntar-nos si estem segurs que el contingut del cinema americà és sempre reaccionari, com un lloc comú s'entestaria en donar per descomptat. Afirmar una cosa així és ignorar que el seu període més glamorós -la dècada dels 30 i 40- moltes de les pel·lícules produïdes a Hollywood estaven fetes per persones amb idees progressistes i àdhuc revolucionàries, vinculades a la causa de la transformació radical de la societat. Moltes d'elles pagarien poc després el seu compromís amb la presó, l'exili, la postergació i, en alguns casos, amb la mort.
A sota deixo un fragment d'algunes d'aquestes pel·lícules:

The boy of green hair. (fragment).


Eva (fragment).

dissabte, 27 de novembre del 2010

Els Pets al "Palau".


-------------------------------------------------------------------------------------------------

Fa 4 anys Els Pets van decidir per primera vegada actuar en teatres, cosa que va ser una innovació per la seva trajectòria musical perquè fins aleshores havien actuat només en grans concerts nocturns, en ambients festius i amb un so musical més enèrgic sobretot en gires fetes a l'estiu. Però llavors ja havent deixat lluny la seva etapa festiva i juvenil i havent entrat en una etapa més adulta, amb un repartori de cançons dels últims discos on els missatges de les lletres transmeten sentiments, vivències o experiències... van pensar d'interpretar-lo en teatres, petits escenaris i espais tancats on transmetien per primera vegada els seus missatges més íntims i sentimentals davant d'un públic molt més proper i assegut en butaques mentre que en els escenaris enlloc de descàrregues enèrgiques amb canya, so, llums, watts, dessidels ... van guanyar amb matissos, ornaments i elements pròpiament teatrals. Amb aquesta finalitat Els Pets van començar la seva primera gira començant a la Pobla de Mafumet tocant-hi tres dies seguits (11, 12 i 13 d'octubre del 2006) i aleshores van actuar per diferents teatres arreu del territori com ara alguns d'aquests llocs han estat Sant Just, Canovelles, Igualada, Mèxic (per als i les catalanes exiliades en el franquisme), Torelló, Barcelona (Auditori), Valls, Tarragona (Metropol, 18 i 19 de desembre), l'Hospitalet de Llobregat (teatre Joventut), la Feràndula (Sabadell) fins a Castellbisbal. En aquest espectacle hi havia alguns sons nous i acústics no tan evidents fins aleshores com el violí o les mandolines (Joan Aguiar, "Juantxe") complementats amb els elèctrics de les guitarres (David Muñoz "Gnaposs") o els teclats (Joan Pau Chaves), i durant l'actuació anaven disfressats amb bates de metge recordant algunes sèries televisives i altres elements significatius per aquesta gira.




I 4 ANYS MÉS TARD ...

I uns 4 anys després, en la tardor del 2010 i després d'haver acabat la seva última gira festiva del seu últim disc, FRÀGIL, han volgut repetir aquesta experiència teatral per celebrar els 25 anys de grup i després de passar per l'Auditori de Girona i Torelló, el 16 de novembre van tocar al Palau de la Música, un dels indrets històrics de la música catalana on hi tocaven per primera vegada, i inclòs a dins del cicle de BandAutors. Jo ja tenia ganes en tornar-los a veure en teatre després de dos concerts que vaig anar a la seva anterior gira FRÀGIL (al Poble Espanyol i la Diada, Arc de Triomf) però l'entrada la vaig comprar només dos dies abans i els crits malaparits de ma mare em van determinar la vida, però com que anaven numerades moltes d'aquestes per anar a les primeres files o platea ja s'havien quasi acabat i aleshores vaig haver de seure al segon pis segons on m'indicava l'entrada, que em va valdre 15 euros. I aquest concert va començar a partir de les 21:30 h del vespre on la telonera va ser la Ivette Nadal, que jo no coneixia de res però va fer un gran recital recitant versos entre les cançons com ara d'en Joan Brossa. I després d'una estona d'espera finalment es van tornar a apagar els llums del palau i van començar a tocar els qui apareixen al fons d'aquesta fotografia realitzada al palau (però que no és meva). ELS PETS:

* Lluís Gavaldà (veu i guitarres), Joan Reig (bateria i veu), Fàlin Càceres (baix), Joan-Pau Chaves (piano, teclat i veus) i David Muñoz "Gnaposs" (guitarres i veus).


Aquesta vegada, no només aquest concert sinó la gira, començava amb la imaginació d'un vol aeri en què l'avió es començava a enlairar. I abans amb un rerefons de piano va començar el concert amb "LA VIDA ÉS BONICA PERÒ COMPLICADA" i aleshores ja van començar amb els temes de l'últim disc com AL SEIENT DEL COSTAT, DRAPS DE CUINA o també el tema composat pel meu amic Joan Reig, EL POBLE SOTA EL BARRET DE FUM, que reflecteix la realitat actual (o no tant) en què es troba Constantí (poble originari del grup, degut a la coneguda seva història

problemàtica de la contaminació del verí industrial de les petroquímiques on al principi en Lluís va donar la referència d'uns llumets vermells (vistos des de l'avió) que segons ell semblen Manhattan però NO perquè fa referència en aquest poble, on no hi va faltar la introducció elèctrica i aflemencada de la guitarra d'en David Muñoz com el seu final guitarrístic amb més influència del rock dur i la segona veu autèntica de poble del mateix Joan Reig a la tornada. També van fer altres temes com LES COSES COM SÓN, MILLOR, PER VEURE'T A TU, UN COP DE COTXE que van donar molt èxit en els Pets. I per altra banda també van repetir temes dels discos anteriors més recents com A VEGADES EL MÓN EM FA POR (del disc RESPIRA), A BATZEGADES, AQUEST CONY DE TEMPS, BOCINS DE TU o també SOROLL, que és una cançó que pretén transmetre una crítica a tota el tipus de música que pretén ser estrictament un producte comercial, COM ANAR AL CEL I TORNAR (del seu penúltim disc amb aquest nom) on es parla de forma profunda sobre l'amor i el desamor inspirant-se en la pel·lícula Jules et Jim d'en François Truffaut, i XL amb el seu carisme però també una denúncia en contra dels estereotips de les dones models que estan representades en els aparadors i que mostren un únic cos on ha de cabre una talla XL i a la vegada pretén fer una al·legoria (no visible a la lletra) a la dona mediterrània amb corbes... O tornant més enrere també van recuperar el PANTALONS CURTS I ELS GENOLLS PELATS que ha transmet un missatge romàntic d'enyor en uns costums rurals propis dels pobles i la pagesia ja quasi del tot desapareguts. O també AGOST que pretén demanar algun desig "impossible" amb
seu so de piano impressionista, i finalment EL QUÈ VAL LA PENA DE VERITAT que és "Just en el moment en què l'avió anava caient" on figura que hi ha un accident final per on s'hi acosten totes les ambulàncies on a l'escenari van pujar a actuar les ballarines de la companyia de ball (assegudes durant el concert que ja van actuar en la gravació del videoclip i on en Lluís Gavaldà anava disfressat amb una boina de pilot aeri mentre que una gran majoria del públic va llençar avions cap a l'escenari, i finalment (enlloc del Bondia) el Bona nit, que podia servir per adormir-nos a dins del palau. Malgrat que es van deixar quatre temes importants de l'últim disc: TRES, JO I NINGÚ, ESTRANY i SENSE GLAÇONS.
Però malgrat tot va ser un gran concert on tornaven a repetir la majoria dels seus últims temes en directe on el pianista, teclista i multinstrumentista Joan-Pau Chaves va combinar tant els teclats pels sons més elèctrics (sobretot el hammond) amb els sons acústics amb el piano de cua del palau, cosa que ho va fer més original que s'ha reflectit a molts dels temes mencionats anteriorment, com també la segona guitarra acústica o elèctrica en alguns temes en què en Lluís no toqués. I el més interessant de tot és que actuessin davant de tot un públic molt heterogeni i de totes les edats però admiradors
i fans dels Pets. En aquest concert concretament vaig estar pensant i vaig treure una conclusió clau sobre què aquest fenomen no és autenticament seu sinó que ja té bastants anys (com a mínim unes tres dècades) tot recordant grups anglesos, com ara The Who, que ja havien actuat en un teatre a Londres durant els anys 70, i fins i tot els Lax'n Busto també ho havien fet després de la primera gira teatral dels Pets.
I finalment vaig tornar cap a casa amb el temps propi de novembre per a poder descansar perquè era un dimarts i el dia següent (dimecres), malgrat que els d'Història no tinguem classe, era un dia feiner que s'havia d'aprofitar el màxim per estudiar, malgrat que hi hagi dies que em costi aplicar-m'hi el 100% segons les circumstàncies en què em trobi i suposo que passa igual com la majoria de persones ja que totes som humanes i no sempre rendim de la mateixa manera com ens agradaria fer-ho.

I per acabar la sessió d'avui us deixo alguns vídeos importants sobre aquest concert: en Joan Reig explicant la motivació com a grup per tocar en el Palau i dos resums diferents amb alguns dels temes més importants del concert a l'Auditori. Crec que aquesta ja és una informació auditiva suficient per fer-vos ja tota una idea complerta de tot el concert al Palau





















28 d'octubre de 2010, Girona
[ + ]
Girona

28.10.2010
a Auditori de Girona
Venta d'entrades
6 de novembre de 2010, Torelló
[ + ]
Torelló

06.11.2010 a les 21h.
a Teatre Cirvianum
Venta d'entrades
16 de novembre de 2010, Barcelona
[ + ]
Barcelona

16.11.2010 a les 21,30 hores
a Palau de la Música
Venta d'entrades
Preu: 12€ / 15€ / 20€ / 25€19 de novembre de 2010, Castellò
[ + ]
Castellò

19.11.2010
a Sala Màgic Box
26 de novembre de 2010, Manresa
[ + ]
Manresa

26.11.2010
a Kursaal
23 de desembre de 2010, Riudoms
[ + ]
Riudoms

23.12.2010
a Nou Casal Riudomenc
25 de desembre de 2010, Constantí - 25 anys

dijous, 25 de novembre del 2010

Entrevista a Aleix Garriga


Ara anem per feina. Qui no coneix l'Aleix Garriga? És un cantautor vallesà de Lliçà d'Avall (vall del Tenes) que l'any passat va gravar el seu disc amb Els Brocs: el seu conjunt mig kumbayà i amb un conjunt d'instruments molt variats que es diu DONCS.
Amb una mentalitat rural ha barrejat inconscientment les influències musicals americanes del blues, el country i el rock per crear estils nous amb unes lletres de temàtiques variades i moltes d'elles transmeten molts missatges de contingut social relacionades amb la reivindicació del paisatge i el món rural al Vallès, i també de velles després d'haver passat per diferents bandes i influenciar-se per la música dels Dire Straits, amb temes més elèctrics, canyers i festius mentre que altres són més relaxats, viscerals o més romàntics amb pinzellades de folk i blues estatunidenc amb artistes com Pete Seeger, Woody Guthrie entre altres de les escenes combatives dels EUA. Ha fet ja alguns concerts a llocs propers a la seva localitat com també la seva estrena en el Casal de Joves "El Kaliu" de Lliçà d'Avall.
Crec que és un cantautor amb uns temes molt frescos i també molt interessants. I a sota deixo l'entrevista que li van fer al programa de ràdio Catalunya Exprés Magazine de Ràdio 4. S'hi escolten algunes cançons d'aquest disc.




Més informació es pot trobar a: www.myspace.com/aleixgarriga.
Crec que està prou bé. Espero que algú em deixi un comentari sobre l'opinió del cantautor.



dissabte, 13 de novembre del 2010

Colors de la tardor (2a part)

Fotografies aleatòries realitzades per Barcelona. És una tardor urbana, molt diferent de la rural que és molt més natural. La tercera part no serà fotogràfica sinó pictòrica però ja la faré segurament al curs vinent perquè ara ja ens acostem a les acaballes de la tardor i l'inici de l'hivern. Però prefereixo molt més el paisatge de la sortida a Vidrà que aquestes últimes. Com a mínim veiem els verds dels plàtans en els carrers.
























































































dimarts, 9 de novembre del 2010

Colors de la tardor (1a part)

Fotos realitzades durant la sortida d'aquest últim diumenge a Vidrà (El Bisaua). Bons colors i sensacions de tardor. Mireu en calma aquestes fotos, que n'hi ha forces.





































































































































































































































dijous, 28 d’octubre del 2010

Rockin' in a free world, Pearl Jam (tribut a Neil Young)


M'agradaria escriure l'últim article d'aquest mes (i he estat més modest) ja que mirar amb els ulls massa el bloc tampoc és sa ni per la meva salut (sobretot per la vista) com per precipitar-me en escriure textos i costar de complementar-m'ho amb algunes altres coses. A més aquest cap de setmana llarg de l'1 de novembre que s'ha convertit en un pont gràcies a la festa de la Castanyada, hauré d'acabar un petit treball de primera meitat de semestre i també el primer examen parcial de l'assignatura optativa de Bizanci i l'Islam a l'Edat Mitjana amb el Salvador Claramunt i Rodríguez (professor especialista del departament d'Història medieval, Paleografia i Diplomàtica de la UB).


Doncs en aquest article, m'interessaria parlar una mica per sobre sobre la castanyada i el halloween, que en el fons són dues festes molt diferents. La primera és una festa popular de la nostra terra, els Països Catalans, i s'ha caracteritzat més per la presència de paradetes a carrers i places on són torrades pels i les castanyeres en els carrers o les places, o torrar moniatos i panellets tant en el forn com en el foc tradicionalment estant amb la família o ara amb els col·legues amb les guitarres. O la via alternativa de celebrar-la també és anant en grans festivals alternatius i reivindicatius com ara el Castanyada Rock (normalment a Piera) on hi vaig anar una vegada l'any 2005 on hi tocaven grups combatius com ara Revolta 21, Obrint Pas o Opció K-95. Altres vegades hi han tocat grups com també la Gossa Sorda o At-Versaris. Fins i tot a les barres de fora, sempre s'hi serveix beguda i menjar a preu popular: frankfurts, birres, cubates... ...


Mentre que la segona festa és totalment anglo-saxona i molt mítica a Anglaterra i els EUA on s'hi han caracteritzat les carbasses i totes les fantasies de terror entre altres elements. I tampoc deixa de ser una festa com una altra i que es podria celebrar de forma paral·lela a la castanyada en aquests països. Però el problema és quan aquests costums nord-americans es volen anar introduïnt de forma impositiva en arreu del món i sobretot a partir dels grans magatzems o grans comerços (el CorteInglés, per exemple) menjant-se les festes autòctones. Aquest és un dels punts erronis d'aquesta festa on s'hi ha creat aquest grau tan greu de fanatisme i imperialisme nord-americà tan evident en etapes de pura globalització que s'ha d'erradicar definitivament. Sinó que aquesta festa ha de ser com qualsevol altra com a part de la diversitat dels costums existents en tot el món. Però també és cert que tampoc es pot despreciar gens el tipus d'espectacles que s'hi poden realitzar en aquests llocs autòctons i originaris d'aquesta festa i on bàsicament s'hauria de celebrar i amb il·lusió. I a més, quan l'any passat van tocar els Pearl Jam a Filadèlfia, tocant un tema molt revolucionari als EUA que es diu Rockin' in a free world (tribut al mestre hippie Neil Young) i és una al·legoria en el món lliure. També la vaig posar en un article d'inicis de juliol on va ser interpretada pels seus tributs catalans Riot Act al final del seu concert a la sala Moscou de Torelló amb el so idèntic al mateix grup que toquen aquest tema.

I havent parlat una mica per sobre sobre la cançó, vull comentar que malgrat no haver escoltat encara masses coses del mestre Neil Young, que tampoc em desagrada, no m'agrada tant com fa el solo guitarrístic de la cançó ja que el trobo una mica més brut i és possible que també formi part de la seva manera d'actuar hippie radical (que tampoc em molesta gens i a més també m'agrada el hippisme) però per al meu gust en concret ho és de manera potser molt exagerada. En canvi, m'agrada més quan la toquen els Pearl Jam (com ho he deixat en el vídeo) sobretot pel solo que fa el Mike McCready com a guitarra solista, que a part sobre el que m'han dit que se suposa que és un guitarrista de veritat, el fa molt més elaborat i treballat en aquest sentit on s'hi destaca el constant rascament de cordes amb la pua als dits de les mans.

En aquest concert en una de les ciutats més destacades (i internacionals) de la banda oest de l'Atlàntic s'hi llencen paperetes de confetti des de l'escenari i entre el públic també s'hi aixequen globus de colors vermell, blau i blanc groguenc (malgrat que pel meu gust ja posats m'hagués agradat més que n'aixequessin de tots els colors possibles; és a dir INFINITS).

I si cliqueu en el botó de començar, la trobareu quasi tota sencera malgrat no poder agafar l'inici de la intro de la cançó (la penúltima en aquest concert abans de Yellow Ledbetter) en el qual ni hi vaig poder assistir per temes de carrera: primer perquè havia de fer un treball dur de les cultures miskites afro-americanes per l'assignatura d'Història d'Amèrica (entre altres matèries que m'havia de treure).


I bé, finalment aquest cap de setmana disfruteu amb aquest vídeo i escoltar la veu del seu cantant mestre Eddie Vedder.

EDDIE, ETS UN CRACKÀS I SEGUEIX COM SEMPRE!!


Salut i roquenrol!




Rockin' in a free world (Pearl Jam). Halloween (Filadèlfia), 2009.

I per goear en podeu trobar una altra versió en directe que sembla que va ser a Mèxic.



diumenge, 10 d’octubre del 2010

La "hispanitat" i sortida al Montsant i la Mola de Colldejou


Ara ens trobem a tocar del dia 12 d'octubre que algunes persones que ens van invaïr fa temps es creuen que celebren una festa que suposen molt important que realment vol commemorar uns esdeveniments històrico-polítics quan la monarquia hispànica va voler dominar i colonitzar territoris per ambicions de poder a partir dels inicis de l'edat moderna i concretament des de l'any 1492 en el segon descobriment d'Amèrica de part de la població europea i la imposició de la seva cultura i els seus valors a canvi de l'explotació dels habitants indígens i l'erradicació de les seves cultures indígenes. Mentre que per un altre costat va succeïr el mateix amb el nostre territori, els Països Catalans, ja a partir de l'any 1412 amb el Compromís de Casp i el canvi de dinastia monàrquica amb l'arribada dels Trastàmara, les repressions en contra de les revoltes dels segadors iniciades a Santa Coloma de Ferners amb la revolució conjunta que va fracassar amb la repressió de les tropes de Felip IV. Finalment amb el Decret de Nova Planta imposat per Felip V l'any 1714 amb la prohibició de la nostra llengua i la nostra cultura com també amb el triomf dels feixistes l'any 1939 en acabar la Guerra Civil. A més, també s'ha de dir que els termes d'Espanya i Hispanitat provenen del llatí del terme Hispania que el van posar els romans en el territori després d'haver-lo dominat a partir de la Segona Guerra Púnica enfront dels cartaginesos del nord d'Àfrica, i després dividir-lo en províncies. Però realment la gent que va imposar el castellà, que ells en diuen español, són d'un territori que es diu Castella (terra de Castells, i d'aquí prové castellà) que van voler expansionar-lo cap a l'est i l'oest i "espanyolitzar-nos" com ells sempre han volgut.
Però deixant-ho a part, crec que aquest dia per a mi no hi ha cap festa sinó la commemoració d'un genocidi i extermini, i per tant el 12 D'OCTUBRE, NO HI HA RES A CELEBRAR. Cal seguir lluitant per la independència i la diversitat cultural.





Aleshores, ara ja deixem aquest tema a part i crec que vaig encertar de deixar de banda una mica la "mani" davant de les meves poques ganes d'anar-hi a gust i canviar una mica el tipus d'activitat. Amb uns familiars de la banda de ma mare i amb un "tiet" i uns cosins de la part de mon pare, es va decidir anar cap al mas familiar de Falset i des d'allà realitzar algunes rutes pel Montsant i la Mola de Colldejou. Malgrat tot, el germà del meu pare va avisar per telèfon que finalment no vindria degut a un canvi de pla perquè se n'anava amb la seva filla cap a Oliana.
Jo estava en dubte d'anar-hi o no amb l'obsessió sobre estudiar i fer alguns treballs d'assignatures del curs passat fins quan finalment vaig motivar-me per anar-hi però enlloc de sortir al matí encara vaig aprofitar per mirar una informació per un treball de l'assignatura obligatòria d'Història d'Amèrica (amb la Meritxell Tous) i cap al vespre vaig anar a l'estació de Sants per baixar a la via 9 i agafar un tren Catalunya Exprés reformat de la sèrie 448 en direcció Móra la Nova, on durant el viatge vaig aprofitar per llegir un fragment del llibre VIDA I DESTÍ d'en Vasilïi Grosmann, on a l'estació de Sant Vicenç de Calders van entrar els malparits dels segurates per cridar-me la puta atenció pels meus tics, i només em van dir amb el seu castellà de merda: TRANQUILO! Com a mínim no van anar de tanta mala hòstia com altres vegades m'hi havien anat degut al seu to en dir-me aquestes coses que són tan discriminatòries pel seu contingut. Quan vaig arribar a l'estació de Marçà-Falset el meu pare em va venir a buscar amb el cotxe i vam baixar cap al mas on ja ens hi trobavem totes i tots per sopar i passar la primera nit.


El diumenge vam sortir a primera hora del matí amb els cotxes des de Falset agafant la carretera de Porrera passant per Poboleda fins al mateix Montsant. I en aparcar els cotxes en unes pistes a prop de Cabacés vam agafar un camí de baixada proper a un rierol i ens vam enfilar cap a l'ermita de Sant Joan de Codolar on vam aprofitar per estar una estoneta entre el sol i l'ombra per recular una part del camí enrere i desviar-nos cap a un tros d'espedat que feia forma de baixada per a poder dinar. I per acabar vam tornar a pujar el camí que haviem fet de baixada fins a l'aparcament on hi havia els cotxes. Jo anava pujant més lentament i vaig ser l'últim en arribar quan mon pare em va venir a buscar amb el cotxe i des de les pistes d'aparcament vam tornar cap al mas de Falset. Cap aquella hora encara vam aprofitar per fer algunes dutxes i preparar els sopars i després vaig estar assegut al davant de la taula de la cuina fins a la 1 am i poder començar a subratllar unes fotocòpies d'un llibre sobre la prostitució a l'edat mitjana per a fer un treball de curs de l'assignatura Família i Moral Sexual a l'Europa medieval. I finalment me'n vaig anar cap a dormir.
L'endemà encara estava dormint en el primer llit de l'habitació de l'esquerra situada al final del passadís del segon pis del mas i hi havia la parsiana mig aixecada i va entrar a despertar-me el marit d'una tieta meva per preguntar-me si volia pujar a la mola de Colldejou. I vaig fer una mica el dropo però vaig prendre la decisió de dir SÍ. I jo ja hi havia pujat altres vegades quan era més petit i el recorregut ja me'l sabia força. Doncs, un cop esmorzats, jo, mon pare, mon tiet i el meu cosí vam agafar un sol cotxe i vam sortir del mas a través del camí de sorra i el polígon industrial començat a construïr cap a l'any 2000 havent-se carregat l'olivera, les vinyes i la bassa del meu tiet, i per darrere la cooperativa vam agafar la carretera cap a Marçà i després tot baixant direcció mar per la de Mont-Roig i Cambrils passant per la Torre de Fontaubella (l'últim poble de la part del Baix Priorat) i fins baixar dels cotxes en un lloc des d'on es podien veure les aspes en moviment dels generadors elèctrics del parc eòlic del Baix Camp, i s'ha de dir que aquell dia feia molt vent i giraven amb força.
Vam pujar per un camí bastant estret i s'enfilava cap amunt enmig d'arbres semi-espessos i roques una mica complicades de pujar on d'altra banda precisament altres vegades m'hi havia trobat ramats de cabres on hi deixaven els seus excrements. Però la part més dificultosa i encara més amb la sensació forta del vent va ser la part més rocosa que hi ha més amunt degut als constants espadats que em trobava constantment i si hagués tombat enrere potser ja no estaria visquent ni escrivint aquest relat tan mal escrit. Però el moment clau va ser en poder arribar un altre cop a dalt de tot que també s'ha considerat un límit comarcal entre el Priorat i el Baix Camp: des de la banda de l'interior es poden veure Falset i Marçà, mentre que la Torre queda més propera a la muntanya mentre que per l'altra banda s'hi veu tots els territoris propers a la Costa Daurada sobretot situant Cambrils o l'Hospitalet de l'Infant (Salou queda una mica més cap a l'esquerra del lloc on estavem) i al fons el mar, quan no hi ha calitja o boires espesses que ho impedeixin veure. Però aquell dia es podia veure tot aquest paisatge mediterrani semi-càlid perfectament.


Vam entrar a dins de la ruïnes de pedra d'allà dalt on vam aprofitar per menjar alguns fruits secs de les bosses de plàstic que portavem i prendre una mica d'aigua, i en segon lloc també vam fer-nos algunes fotos i vam acabar de passar l'estona prenent una mica l'aire ventós de la marinada. Aleshores, vam prendre la decisió de baixar pel mateix lloc per on haviem pujat, i aquesta vegada tenint el vent d'esquena anava relliscant constantment tant per la banda rocosa com també per la part de bosc mentre que el meu tiet em deia que em calmés i baixés amb tranquil·litat. En un moment també vaig conèixer molt per sobre un grupet de noies "guapes" que eren de Tarragona i també havien pujat a la mola tot i no haver-les vist a dalt de tot.



I bé, un cop pujant a dins del cotxe, vam remuntar la carretera amunt però aquest cop només fins a l'estació de Marçà-Falset, que fins fa poc temps s'havia trobat en unes condicions deficitàries i totalment penoses mentre que aleshores ja s'hi havien fet algunes petites "millores" com ara numerar les vies, indicar el dret d'accés a les persones amb cadires de rodes però després d'això ja res més i els horaris dels trens i la seva circulació seguia exactament en les mateixes condicions que abans, ni tan sols un avís de megafonia que anunciés el pas dels trens ni una estació realment digna en quant a les condicions de l'edifici tant externes com internes enlloc de tenir només una consigna com a saleta o petit espai per l'espera dels trens sense lavabo ni calefacció ni res semblant que pogués condicionar els viatgers a totes hores. I l'edifici en sí seguís bàsicament els horaris d'un bar-restaurant. Però nosaltres vam seure en una taula a dins del bar que quedava a prop de la porta de sortida cap a l'andana i la zona de les vies, recordo que el meu tiet Toni a l'hora de seure va dir un "sit down" en anglès i vam prendre algunes begudes, i de passada també vam veure com arribava un tren que venia d'alguna localitat de l'interior com Mora la Nova, Flix o Riba-roja i anava en direcció al nord cap a Reus, Tarragona i Barcelona.
Finalment vam fer cap al mas per dinar i en el temps situat entre primera hora de la tarda i mitja tarda vam fer les bosses per tornar una altra vegada cap a Barcelona. Però llavors vaig tornar amb cotxe enlloc de fer-ho amb tren i al llarg del viatge vaig estar llegint pàgines del llibre "Vida i destí" tot intentant-me endinsar de ple cap al cor d'aquesta novel·la densa i complexa com la mar en calma i com ho són la majoria d'obres de la literatura russa. Però puc ben assegurar que em va agradar molt més l'excursió feta a la Mola que la del primer dia, i malgrat els riscs d'aquella forta i potent marinada encara podia
disfrutar de l'aventura d'aquell dia. Espero tornar-hi una altra vegada però amb amics i col·legues, ja que la família d'alguna manera o altra també m'ha cansat bastant, i sobretot per l'actitud i la manera de ser ma mare cap a mi i algun dia seré jo el qui li clavaré tots els tocs d'atenció possibles.